Goda råd innan ni väljer leverantör av Solcells anläggning med batterilagring
Här kommer dom viktigaste råden ni behöver tänka på innan ni väljer er leverantör.
Väljer ni oss 24Solkraft kan ni känna er trygg med att ni får en anläggning med batteri lagring som ni kommer vara mycket nöjd med och som kommer ge er låga elräkningar ända upp emot 30 år framåt i tiden utan några som helst större problem.
Råd 1
Det kanske mest viktiga rådet är att alltid begära en specificerad offert av installatören. Det innebär att alla delar i installationen skall specificeras. Exempelvis själva produkterna Paneler / Växlare / Batteri / Montage system för tak eller mark ställning.
Varför är detta viktigt ? Ja just för att ni ska kunna jämföra vad är det som skiljer sig i utförandet hos dessa installatörer. När det gäller själva panel montaget med tillhörande batteri montagesystem och kabeldragning samt finishen hur dessa monteras med kabelkanaler / flexrör så att allt ser snyggt och bra ut skiljer sig väldigt mycket bland dessa installatörer.
Ska det se snyggt ut och allt installerat helt enligt gällande normer så tar en installation en hel del timmar att utföra... Slarvar man och bara slänger dit varorna så kan man montera ihop allt på en bråkdel av tiden vad en ordentlig och snygg installation tar.
Är det stor skillnad i pris på en solcells anläggning så är det oftast så att det billigare alternativet finns det stor risk att installatören tar många genvägar för att minimera installationstiden och det resultatet blir inte bra både utseende mässigt och i funktion. Se våra installationer
Råd 2
Finns idag en stor uppsjö av udda varumärken som på ett billigt sätt enkelt kan lägga dit sin logotype och skapa sitt eget varumärke av växlare batteri och solpaneler. Dessa är oftast byggda i fabriker i China som jobbar med komponenter som inte håller så hög kvalite som dom välkända varumärkena har krav i sin utrustning.
Dessa varumärken kan också presenteras som att dom är byggda i ett europeiskt land men är oftast byggd i China och importeras sen in till det europeiska landet. Här nedan följer Varumärken som är världsledande inom sol och batteri industrin och som ni med trygghet kan lita på att dom levererar kvalite och prestandan är i världsklass. Välj nån av dessa varumärkena här nedan så vet ni att investeringen är rätt beslut och livslängden på er anläggning kommer hålla dom närmaste 20 åren utan nå större drift problem.
Gällande solpaneler är det viktigt att alltid välja Glas/Glas paneler där du har skyddande glas på båda sidorna av panelen dom fungerar för vårt nordiska klimat. Paneler som oftast är billiga är endast Glas/Folie paneler vilket innebär att dom har bara glas på ovansidan och baksidan är endast en folie som är oskyddad och fungerar dåligt i vårt nordiska klimat.
Solpaneler: Luxor, Trina Solar, DMEGC, Jinko Solar, Longi, Aiko
Växlare: Fronius, Sigenergy, Solis, Huawei, Kostal, SMA, Delta, Growatt, Sungrow
Batteri: BYD, Sigenergy, SMA, LG, Fronius, Huawei, Dyness
Råd 3
Välj alltid en Solcells installatör som är ett registrerad företag och har solcells och batteri installationer i sin verksamhetsbeskrivning den informationen får ni fram via Bolagsverket. Då vet ni att företaget är certificerade att utföra dessa uppdrag. Begär alltid Företagets Orgnr om ni inte redan har fått den informationen.
Råd 4
Betala aldrig innan solcells och batteri anläggningen är färdigmonterad och provtestad annars kan ni riskera att ni blir liggande med en massa solcells produkter som ni har betalt för och ingen installatör infinner sig efter att ni betalt för varorna. Många vill ha betalt för varorna först och sen får man betala för installationen som kanske aldrig blir av efter att ni fått era varor.
Råd 5
När sen anläggningen är installerad och ni börjar att sälja och lagerhålla i batteri er producerade el. Välj inte första bästa elleverantör utan kolla av med många el leverantörer vad dom erbjuder för pris och avtal för att köpa eran nyproducerande el.
Råd 6
Leasa aldrig eran solcells anläggning som privatperson här är nackdelarna med de alternativet. se varför på denna länk
Leverantören äger solcellerna
Att leasa solceller och batteri istället för att köpa innebär att det är solcellsleverantören som äger solcellerna - batteri och inte du. Detta betyder att du inte har full kontroll över solcellsanläggningen.
Inget ökat värde på huset
Solceller ökar värdet på ditt hus vid en eventuell försäljning i framtiden. Men om du leasar dina solceller innebär det att du går miste om det ökade värdet. Detta beror på att månadsavgiften kan ses som en driftkostnad istället för en tillgång för köparen.
Du betalar alltid en avgift
Genom att betala en månatlig avgift innebär det att du aldrig kommer att nå en punkt där solcellerna enbart är lönsamma. Köper du däremot solcellerna kommer du tillslut tjäna in den stora klumpsumman och därefter påverkar solcellerna din ekonomi endast positivt.
Leasing är ofta dyrare i längden
I längden brukar det bli dyrare att leasa solceller än att äga dem. När du betalt varje månad under hela leasingperioden ser du att det blivit dyrare än om du hade köpt solcellsanläggningen istället.
Det gröna bidraget uteblir
När man leasar sin anläggning får man inte det gröna bidraget på anläggningen, som kan vara ända upp till 100 000 kr i bidrag vid köp av anläggningen istället. Många leverantörer erbjuder leasing och även drar dom av det gröna bidraget på summan. Det är olagligt och får skattemyndigheterna reda på att er anläggning som är leasad där leverantören begärt ut det gröna bidraget från ert skattekonto. Då kommer ni bli ersättnings skyldig och få restskatt på den summan leverantören tagit ut i grönt bidrag från ert skattekonto. Det kan då bli problem för er att få dessa pengar från leverantören och det är inte säkert att de företaget finns kvar nå mer när skattebrottet har upptäckts av skattemyndigheterna.
Råd 7
Idag finns det många webbutiker som lockar med priser på produkter som ligger långt under priset ni fått av en lokal installatör och det är just på grund att dessa webbutiker endast har i syfte att tjäna några enstaka procent på varje affär, och fokusera på sälja volymer.
Men det enda dom gör är att ta in din beställning på varan typ en växelriktare eller batteri och beställer den från en grossist i EU direkt till dig..
Sen får du klara dig själv med installation och ansökan till nätägaren att få installera produkten som måste göras av behörig elektriker. När det gäller att ansöka om det gröna bidraget där du kan få 100 000kr i bidrag för produkten var medveten om att det gäller endast om du beställt produkten av installatören.
Så beställer du själv en produkt och låter en installatör installera den så får du bara grönt bidrag för arbetskostnaden och inte produkten, i slutändan är det dyrare för dig att handla via en sån billig webshop när dom även inte kan vara din installatör som gör installationen i din fastighet. Se kravet från skatteverket för att få grönt bidrag för produkterna och inte endast för arbetskostnaden. Grönt Bidrag Skatteverket